CET GMT CST

Monday, December 18, 2006

Policija u lovu na "konzolaše"

Prema današnjem izvješću zagrebačke Policijske uprave radi se o do sada najvećoj zapljeni ilegalnog materijala - "ulovljeno" je 44 tisuće neovlašteno kopiranih CD-a i DVD-a te drugih tehničkih naprava. Akcija "Rasprodaja" provedena je u suradnji s policijom iz Primorsko-goranske i Sisačko-moslavačke županije.

Zapljena ilegalnog materijala je izvedena nakon jednogodišnje akcije praćenja i dvotjedne pripreme. Iz izvještaja saznajemo da je u akciji, temeljem sudskog naloga, obavljeno 16 pretraga u poslovnim prostorima i stanovima devet osoba. Sudjelovalo je 60 policajaca koji su, osim piratskih CD-a, DVD-a, 166 PlayStation konzola te 15 Xbox konzola, zaplijenili i 17 računala, 21 mobitel, te raznu drugu elektroničku opremu.

Osim neovlaštenog snimanja CD-a (glazbe, igara i sl.) "počinitelji" su se bavili i neovlaštenim preradama konzola PlayStation i Xbox (kako bi se na njima mogle igrati piratske igre). Osim toga zaplijenjeni su i diskovi računala te brojne poštanske uplatnice i potvrde o primitku poštanskih pošiljki.

Policija procjenjuje da je šteta nanijeta vlasnicima autorskih prava, zbog neovlaštenog kopiranja CD-a i DVD-a, oko četiri milijuna kuna.