CET GMT CST

Tuesday, December 12, 2006

Tko stvara maštovite Googleove logotipe?

Da Google danas slavi rođendan da se naslutiti iz najnovijeg logotipa koji krasi tu najpoznatiju tražilicu na Internetu. No tko se krije iza maštovih logotipa kojima Google svojim korisnicima neverbalnim jezikom poručuje kako je u pitanju poseban dan? Njegovo ime je Dennise Hwang:.
Dennis Hwang je 28-godišnji Korejanac s američkom adresom koji već niz godina dizajnira logotipa za Google. Svoj prvi logo napravio je 4. srpnja 2000. godine, na zahtjev Larryja Pagea i Sergeyja Brina, što je od tada postala njegova specijalnost. Hwang je za svaki poseban događaj, poput Dana zahvalnosti ili Božića stvarao po jedna drugačiji Googleov logotip, no danas crtanje logotipa čini tek 20% njegovog posla. U međuvremenu je postao šef tima dizajnera u Googleu.
Rođeni Amerikanac iz Knoxvillea, Hwang se s obitelji preselio u Koreju kad je imao pet godina. Odrastao je u gradu Gwacheonu, da bi se 1992. godine vratio u Sjedinjene Države kad mu je otac dobio stipendiju Fulbright Scholarship za istraživanje u SAD-u. Kad se otac vraćao u Koreju, on i brat su odlučili ostati u Americi.

Prvi logotip napravio je za Google 2000. godine, kad je Google zapošljavao vanjske suradnike. Dobio je zadatak da napravi Googleov logotip u znaku Dana nezavisnosti, i od tad je sve išlo kao po crti. Nastavio je kreirati za tvrtku u vlasništvu američkog dvojca Page – Brin.
Hwang otkriva kako se najviše voli igrati sa slovima “O” i “L”, jer je njih najlakše preoblikovati. Slovo “O” tako lako postaje bundeva za Halloween ili planet Zemlja, dok je primjerice slovo “G” veoma teško preurediti u nešto drugo.
Ovog studenog stručni Googleov žiri, s Dennisom na čelu, izabrat će najbolji dječji dizajn na natječaju “Što znači biti Britanac?”, koji će se pojaviti na glavnoj tražilici, kad će ga vidjeti oko 18 milijuna ljudi. izvor,VL